頭條獨家丨吳浩康為BB南丫島搵定學校 跟郭思琳婚後學懂珍惜

3月剛跟郭思琳成婚的吳浩康(Deep),早前推出新歌《見字醫病》,以疾病及身體狀況形容一段關係。升呢人夫的他直言對這首歌有更深刻體會,踏入人生新階段,很自然更懂得珍惜和尊重另一半,而對於將為人父,他承認自己有變虎爸潛質,現正努力調整心態,希望能跟下一代好好溝通。

採訪:杜淑霞 攝影:Billy

髮型:[email protected] COLPO (On Lan Street,Central)

化妝:木子維納_Vena

服裝:The OutnetDEMO OFFICIAL

場地:The AIR (The ONE)

Deep終於感受結婚和拍拖的分別,承諾真的會令人改變。

 

訪問每提到太太郭思琳,Deep就會把弄指上婚戒。

新歌是Deep首次跟作曲人Cousin Fung和作詞人Oscar Lee合作,他大讚他們的作品水準超出預期,所以合作得相當愉快。講到歌曲的含意,新婚的他承認會多一層體會,「首歌講有毛病時,仲有愛嘅話快啲處理,兩人一齊面對,呢個態度一定啱,我哋嚟緊會經歷好長路,都預咗有唔如意時,我會抱住呢個態度,有問題唔緊要即刻處理,一齊處理。」

《見字醫病》MV,Deep請來師弟朱天(Justin)及小師妹郭思(Suey)演出。

 

3月15日,Deep跟郭思琳舉行婚禮,當時太太已懷有3個月身孕。

拍拖結婚大不同

以往感情經歷豐富的Deep,跟郭思琳都覺得拍拖與結婚,感覺大不同,「我都同佢傾過,雖然大家有一齊住,都係好close,但係當宣告咗呢個承諾,係唔一樣,真係唔會再諗退路,合則離不合則去嘅座右銘冇咗,聽每一句說話反應又會好唔同,以前會覺得忍咩啫,係啱就啱錯就錯,?家覺得老婆可以忍吓。」

早前因郭思琳染疫,Deep大讚同住的72歲爸爸好乖肯配合。

 

早前Deep為郭思琳慶祝首個母親節。

郭思琳預產期為9月,快將榮升爸爸的Deep,心情相當緊張,已開始為寶寶搵學校取經,「我有我老婆冇,我已經聯絡晒識嘅人,問點揀同邊間好,南丫島都睇埋,因為知冇咁多人爭。」近年主力教學生唱歌的他,更擔心習慣揸主意,將來會變成虎爸,「我係個幾控制狂爸爸,?家都盡量準備好心態,因為教學生或者過往同細路仔相處,特別係教大個嘅學生,佢哋係buy我呢套先至嚟,我唔使同佢溝通,一句說話殺落去就得,支配咗佢思想,用我個腦諗嘢,但係個仔就唔得嘛,起碼令佢有嘢都會同我講。」

Deep近年主力教學生唱歌,間接培養了成為虎爸。

 

Deep跟外甥溝通時,才醒覺自己愛上支配人。

 

更多新冠疫情資訊,請到以下專頁瀏覽

按此 https://bit.ly/3JqiBzz

 

即時娛樂